Oedeemtherapie

Specialist in oedeemtherapie

Vochtophoping (oedeem) in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt  (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Dit ontstaat vaak geleidelijk en kan meerdere oorzaken hebben. De Huidtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem.

Lymfoedeem
Indien lymfeklieren verwijderd zijn t.g.v. een operatie of beschadigd zijn door bijvoorbeeld een trauma of door bestraling kan er lymfoedeem ontstaan. Dit is een eiwitrijke vochtophoping in met name armen of benen wat veel (pijnklachten) kan veroorzaken.

Veneus oedeem
Ten gevolge van bijvoorbeeld spataders of een minder goed werkend kleppensysteem in de vaten kunnen de voeten en de (onder)benen opgezwollen raken. Vaak voelen de benen erg rusteloos en is er sprake van kramp in de kuiten.

Lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk vet en vochtophoping. Het is een pijnlijke, chronische ziekte. Er is sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Het lymfesysteem werkt vaak niet optimaal. Een onbehandeld lipoedeem ontwikkeld zich vaak in een lymfoedeem.

Oedeemtherapie
Oedeemtherapie bestaat vaak uit een combinatie van meerdere therapieën die of tegelijkertijd worden uitgevoerd of na elkaar plaatsvinden. Dit is om het effect van de therapie te ondersteunen of te kunnen behouden.

Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een zachte, pompende massage van de huid. Het lymfesysteem wordt hierdoor gestimuleerd weer (sneller) te gaan functioneren. Het bevordert de afvoer van het vocht naar de lymfeklieren en tegelijkertijd wordt de opname van het vocht verhoogd. 

Oedeemtherapie-3

 

Ambulante compressietherapie
Dit is een combinatie van zwachtelen en beweging. Zwachtels geven van buitenaf druk op het aangedane gebied. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van vocht. Door tegendruk van het verband, drukken spierbewegingen, de huid tegen het verband aan. Elke spierbeweging werkt dan als een soort pomp. Veel beweging heeft daarom een ondersteunend effect op afname van vocht.

Therapeutisch Elastische kousen
Indien er voldoende vochtafname is bereikt wordt er een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten. Deze kous geeft een bepaalde druk en zorgt ervoor dat het behaalde resultaat behouden blijft. Het vocht kan niet opnieuw optreden. Het dragen van elastische kousen zorgen ook vermindering van pijn en vermoeidheid  Het is belangrijk een kous overdag zo lang en vaak mogelijk te dragen.  Bij de Huidpraktijk wordt uw arm of been zeer nauwkeurig opgemeten waarna  een kous wordt besteld. Het duurt gemiddeld 1 tot 2 weken voor een kous geleverd wordt. U wordt dan gebeld voor het maken van een afspraak om de kous te komen passen.

Lymphapress
De lymphapress is een apparaat welk een geautomatiseerde drukopbouw (pneumatische compressietherapie) verzorgd met behulp van een opblaasbaar manchet. Deze manchet wordt om het te behandelen lichaamsdeel geplaatst. Elk manchet bestaat uit een aantal overlappende luchtkamers. De luchtkamers vullen zich afwisselend met lucht en lopen vervolgens weer leeg waardoor  er een pompbeweging ontstaat. Het vocht wordt op deze manier omhoog geduwd.

Oedeemtherapie-2

Het inzetten van de lymphapress kan gezien worden als een effectieve aanvulling op de manuele lymfedrainage aangezien het tijdsbesparing en minder frequente therapie oplevert. Voorafgaande aan de behandeling met de lymphapress vindt altijd een korte behandeling manuele lymfedrainage plaats. Gebeurt dit niet, dan kan men stuwing in het weefsel krijgen. Manuele lymfedrainage maakt de weg vrij voor het vocht dat omhoog wordt geperst. Op deze manier kan het vocht effectief afgevoerd worden.

Lymftaping
Lymftaping is een aanvullende techniek waarbij tape direct op de huid wordt geplakt. Deze tape zorgt voor extra afvoer van weefselvocht.

Aantal behandelingen
De behandelfrequentie bij oedeemtherapie ligt in het begin vaak hoog, zo’n 2 tot 3 maal per week. Deze frequentie van behandeling is met name afhankelijk van de ernst van het oedeem, de duur dat het oedeem al aanwezig is en uw conditie. Er zal regelmatig gemeten worden om te kunnen bepalen om te kunnen bepalen wat de voortgang is van de behandeling.

Vergoeding oedeemtherapie
Behandelingen van oedeem worden, indien chronisch van aard, na de twintigste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste twintig oedeembehandelingen komen, wanneer u hiervoor bent verzekerd, uit het aanvullende pakket. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan zijn de kosten voor de eerste 20 behandeling voor eigen rekening. Informeer uw zorgverzekeraar om te raadplegen welke rechten u heeft op vergoeding en naar de polisvoorwaarden.

 

Adres

Marialaan 116
Ingang Mondzorg
T: 024 781 00 00

Webshop

ZO producten bestellen?
Kosteloos worden de producten
naar u thuis opgestuurd!